Olej z łopianu i jego kosmetyczne właściwości

Łopian to roślina od wieków ceniona w medycynie naturalnej. W kosmetyce i lecznictwie wykorzystuje się przede wszystkim Korzeń łopianu, który cechuje się licznymi właściwościami wspomagającymi trawienie oraz łagodzącymi bóle. Ostatnimi laty na fali mody na naturalne kosmetyki, łopian powrócił do łask również jako składnik wielu preparatów kosmetycznych, szczególnie przeznaczonych do pielęgnacji cery i włosów.

Łopian – ogólna charakterystyka

Łopian jest rośliną zaliczaną do rodziny astrowatych. W medycynie i kosmetyce wykorzystuje się przede wszystkim właściwości łopianu mniejszego i większego, który dziko porasta tereny na niemal każdej szerokości geograficznej. Dawniej na wsi, łopian określany był mianem „dziada”, a rozpoznawalny przede wszystkim z kwiatów, które przyczepiały się do odzieży.

Łopian zbierany jest wiosną lub jesienią, z punktu wiedzenia kosmetyki i medycyny, najcenniejszy jest Korzeń łopianu, który zostaje oczyszczony i osuszony, kolejno podlega dalszej obróbce. Czasami w celach medycznych wykonuje się również wywary z liści łopianu.

Właściwości kosmetyczne łopianu

Okłady z wywaru z łopianu wspierają walkę z drobnymi dolegliwościami skórnymi o grzybiczej lub łojotokowej etiologii. Łopian sprawdzi się w kuracji świądu skóry, łupieżu czy trądzikowych wyprysków. Preparaty z łopianem rekomendowane są również na zwiotczenie skóry i zmarszczki.

W pielęgnacji włosów wykorzystywany jest olej z łopianu. Nie tylko wspomaga on wzrost włosów, ale również nadaje im jedwabisty, zdrowy wygląd. Olej łopianowy oczyszcza skórę głowy, przeciwdziałając powstawaniu łupieżu.

Bardzo często stosuje się olej z łopianu, który dostępny jest w sklepach zielarskich i aptekach. Wystarczy niewielką ilość oleju wmasować w skórę głowy oraz rozprowadzić na włosach, a następnie pozostawić na 20-30 minut. Kolejno włosy należy umyć letnią wodą, dokładnie spłukując olej. Taki zabieg zaleca się wykonywać 2-3 razy w tygodniu.

Właściwości medyczne łopianu

Składniki zawarte w korzeniu łopianu oddziałują na zwiększenie produkcji żółci, soku żołądkowego oraz wspomagają wydzielanie enzymów trawiennych, dlatego roślina zalecana jest w kuracji wszelkich dolegliwości dotyczących procesu trawienia. Dzięki zawartości kwasu arktygenowego i inuliny łopian stosowany jest również w terapii cukrzycy. Inulina umożliwia znormalizowanie glikemii, natomiast kwas arktygenowy wspiera wydzielanie naturalnej insuliny.

Picie soku z łopianu wzmaga wydzielanie moczu, dlatego spożywanie tej rośliny rekomendowane jest w terapiach oczyszczających organizm. Łopian wzmaga również potliwość, dlatego jest świetnym rozwiązaniem dla osób, którym zależy na szybkim pozbyciu się toksyn z organizmu.

Zawarte w łopianie lignany są substancjami, które cechują się właściwościami zmniejszającymi stany zapalne, a więc również redukującymi ból. Dawniej medycyna ludowa rekomendowała przykładanie korzenia łopianu na zwichnięcia lub złamania, obecnie w stanach bólowych zaleca się raczej picie wywarów i soków z łopianu. Co więcej, wywar z łopianu może również wspomóc zwalczanie bólów reumatycznych.