Reklama
  • Piątek, 15 lutego 2013 (09:43)

    Cieciorka trzyma w karbach cholesterol

Cieciorka, ciecierzyca lub groch włoski – to określenia jednej i tej samej rośliny, która na Wschodzie jest podstawą wielu potraw.

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

To jedno z najstarszych uprawianych przez człowieka warzyw – była znana już 7500 lat p.n.e. Co zawiera? Cieciorka jest doskonałym źródłem białka (ma go aż 25 proc.). Dlatego z powodzeniem zastępuje w diecie wegetariańskiej mięso. Jest również rośliną bogatą w błonnik, witaminy z grupy B, witaminę K.

Ciecierzyca zawiera także związki mineralne, takie jak: żelazo, fosfor, miedź, selen, cynk oraz potas.

Reklama

Dlaczego jest zdrowa? Groch włoski wpływa korzystnie na stan paznokci, włosów, a także skóry. Obniża poziom złego cholesterolu, zwiększa też odporność organizmu. Dlatego zalecany jest seniorom.

W medycynie ludowej ceniono go za właściwości poprawiające płodność zarówno u mężczyzn, jak i kobiet. Popularnym i smacznym daniem z cieciorki jest hummus. Możesz kupić go w dużych sklepach.

Świat & Ludzie

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.