Dlaczego warto stosować sok z czarnego bzu?

Zioła, kwiaty czy owoce leśne mają szereg właściwości, dzięki którym można uśmierzać ból, podnosić odporność organizmu czy zapobiegać wielu schorzeniom. Receptury, które jeszcze w ubiegłym stuleciu były popularne, powoli odchodzą w zapomnienie. Tymczasem sok z czarnego bzu ma właściwości oczyszczające krew.

Na co pomaga sok z czarnego bzu?

Owoce czarnego bzu to prawdziwa kopalnia witamin i mikroelementów. Można w nich znaleźć między innymi pektyny, kwasy owocowe, rozmaite witaminy czy sole mineralne. Taka mieszanka sprawia, że sok z owoców czarnego bzu ma sporo prozdrowotnych właściwości. Lista zalet regularnego picia takiego soku jest naprawdę imponująca. Smaczny sok z czarnego bzu można stosować w leczeniu zatruć, a także, jako środek wzmagający potliwość, co przydaje się w sytuacjach, gdy w organizmie zatrzymywana jest zbyt duża ilość wody. Działa on także moczopędnie, co pomocne jest przy problemach z nerkami. Sok z owoców czarnego bzu może się okazać także skuteczny w chorobach reumatycznych.

Jak przygotować sok z czarnego bzu?

Domowej roboty sok z czarnego bzu ma wiele właściwości korzystnie wpływających na zdrowie człowieka. Warunek jest jeden. Każdy, kto chce doświadczyć takiego działania na własnej skórze, powinien sok pić regularnie. Na półkach sklepowych dostępne są soki wykonane z owoców czarnego bzu. Spora ich część posiada jednak wiele szkodliwych dodatków. Chcąc mieć pewność, że sok jest w stu procentach naturalny, najlepiej jest pokusić się o samodzielne przygotowanie. Zrobienie soku nie jest aż tak bardzo trudne, jak może początkowo wydawać się osobie, która w tej materii nie posiada żadnego doświadczenie. Koniecznych będzie zaledwie kilka składników, z których podstawowym są oczywiście owoce czarnego bzu. W tym miejscu należy się małe wyjaśnienie. Powszechnie uważa się, że owoce czarnego bzu mogą być trujące, a przynajmniej szkodliwe dla zdrowia. Owszem, to prawda, jednak tyczy się to tylko owoców spożywanych na surowo. Owoce czarnego bzu poddane obróbce termicznej są całkowicie bezpieczne. Co jeszcze będzie potrzebne? Przyda się jeszcze miód, w proporcji jeden do dziesięciu. Domowy sok z czarnego bzu robi się bardzo prosto. Wystarczy zebrane wcześniej owoce czarnego bzu podgrzać w garnku, koniecznie z grubym dnem, tak by się nie przypaliły. Gdy owoce będą ciepłe, można je zacząć rozcierać, by puściły sok. Następnie pozostanie już tylko przeciśnięcie soku przez gazę, zmieszanie go z miodem oraz rozlanie do przygotowanych wcześniej i odpowiednio wyparzonych szklanych buteleczek.