Reklama
  • Piątek, 10 lutego (15:05)

    Moim sposobem na zaparcia jest olej z czarnuszki. Gdy mam problem, piję łyżeczkę dziennie, najlepiej na czczo. Dowiedziałam się też, że olej ten regeneruje wątrobę i pomaga utrzymać prawidłowe stężenie cholesterolu we krwi. Ma silne właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Magdalena z Malborka

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 10 lutego (15:05)

    Czystek dodaje energii i wzmacnia organizm. Oczyszcza go z toksyn dzięki wysokiej zawartości polifenoli, czyli przeciw- utleniaczy. Ma działanie antyalergiczne. Systematyczne picie herbatki z czystka polecane jest przy przeziębieniu czy grypie, ponieważ działa on przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Nadaje się zwłaszcza do inhalacji przy powracających infekcjach górnych dróg oddechowych. Picie naparu zapobiega również rozwojowi miażdżycy, blokując utlenianie się złego cholest

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 7 lutego (08:05)

    Dwucentymetrowy kawałek korzenia imbiru obierz ze skórki i drobno pokrój. Dorzuć listki z jednej gałązki rozmarynu, zalej 200 ml gorącej wody. Parz pod przykryciem ok. 5 min, a następnie dodaj 1 łyżeczkę miodu, wypij. Napój podnosi odporność organizmu, wzmacnia, działa też antydepresyjnie.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 7 lutego (08:05)

    Naparstnica pochodzi z południowej Europy, jest rośliną leczniczą uprawianą także w Polsce. Co zawiera? Surowcem zielarskim są liście naparstnicy. Dostarczą saponin, flawonoidów, glikozydów. Jak stosować? Pomaga w schorzeniach serca. Często wchodzi w skład leków nasercowych. Ponieważ naparstnica jest rośliną silnie trującą, nie można jej przyrządzać i przyjmować samodzielnie, lecz tylko tylko pod kontrolą lekarza.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 2 lutego (15:05)

    Siemię lniane to bogate źródło błonnika, pektyn i śluzów. Substancje te pobudzają do działania jelito grube i ułatwiają wypróżnianie. Chronią też śluzówkę całego przewodu pokarmowego. Kuracja siemieniem lnianym jest prosta. Wystarczy 2 łyżeczki nasion siemienia zalać szklanką ciepłej wody i po kilkunastu minutach wypić. Można też łyżeczkę zmielonych nasion lnu dodawać do ulubionych potraw i napojów. Jak przygotować napar wg znanego zielarza prof. Ożarowskiego? 2 łyżki nasion zalejmy 1,5 szk

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 2 lutego (10:05)

    Pachnące olejki znajdujące się w niektórych roślinkach, warzywach i przyprawach skutecznie zwalczają bakterie i wirusy. Już kilka wdechów przyniesie ulgę podczas przeziębienia!

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 2 lutego (10:05)

    Niepozorne warzywko szczypie, pali, piecze... To bardzo dobrze! Dzięki temu jest wspaniałym surowcem leczniczym. Mnóstwo w nim witamin i minerałów, które znakomicie działają na cały organizm.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 1 lutego (13:05)

    Silnie działające olejki eteryczne i garbniki, w jakie bogate są listki mięty, powodują rozkurczanie się mięśni gładkich. A właśnie ich skurcze są często przyczyną dolegliwości brzusznych. Dlatego napary z mięty nie tylko są zalecane jako panaceum na wszelkie problemy układu trawiennego. Mięta pomaga też złagodzić dolegliwości menstruacyjne.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 31 stycznia (10:05)

    Oto ziółka i warzywka, które znano już w czasach narodzin chrześcijaństwa… Cieszmy się w pełni ich leczniczymi właściwościami i wykorzystujmy dla zdrowia!

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 30 stycznia (15:05)

    Kora wierzby białej nazywana jest naturalną aspiryną. Zawiera m.in. salicynę i salikortynę – roślinne odpowiedniki aspiryny. Działają one przeciwzapalnie, przeciwbólowo i przeciwgorączkowo. Są pomocne w leczeniu schorzeń reumatycznych, nieżytów jelit, przeziębienia i grypy, biegunek. Pomagają przy długotrwałej bezsenności i nerwobólach. Ułatwiają gojenie się ran. Odwar z kory wierzby: 1 łyżkę suszonej kory zalejmy szklanką wody, zagotujmy i trzymajmy pod przykryciem przez 5 minut, na małym o

    Czytaj więcej Komentarzy:0