Spirulina – ceniony superfood

Superfoods oznacza żywność o szczególnie wysokich walorach odżywczych. Lista takich produktów jest długa i zawiera zarówno rosnące u nas rośliny, takie jak np. jarmuż, a także żywność o cennych właściwościach pochodzącą z całego świata. Jednym z takich produktów, któremu przypisuje się cudowne właściwości jest spirulina.

Czym jest spirulina i jakie korzyści daje organizmowi?

Spirulina to naturalny suplement diety zawierający ekstrakt z alg morskich. Dostępna jest w formie sproszkowanej, którą można dodawać do potraw oraz w formie tabletek. Cenne właściwości spiruliny potwierdzają badania naukowe, które dowodzą, że spirulina ma korzystny wpływ na cały organizm optymalizując wiele procesów w nich zachodzących. Oczyszcza, odżywia i wzmacnia organizm, a nawet przyspiesza regenerację komórek w układzie nerwowym. Jest prawdziwą bombą witaminową, dzięki czemu znakomicie podnosi odporność organizmu. Przyspiesza spalanie tłuszczu, a tym samym wspomaga odchudzanie, zwiększając przy tym moc mięśni. Badania wykazały nawet jej właściwości antynowotworowe.

Dla kogo wskazana jest spirulina, a dla kogo nie?

Spirulina do dobra alternatywa dla sztucznych preparatów witaminowych, szczególnie polecana osobom osłabionym, zestresowanym, a także odchudzającym się. Zaleca się ją także sportowcom ze względu na czynniki regenerujące i poprawiające siłę mięśni. Osoby zagrożone chorobą nowotworową również mogą włączyć ją do swojej diety. Generalnie jest polecana osobom ceniącym zdrowy styl życia jako suplement diety, ale w pewnych sytuacjach lepiej jej unikać. Kobiety w ciąży i karmiące powinny z niej zrezygnować, ponieważ nie wiadomo jeszcze jaki wpływ ma ona na płód lub mleko matki. Unikać jej też powinny osoby z chorobami autoimmunologicznymi, gdyż może nasilać objawy tych chorób. Przeciwwskazaniem do jej stosowania jest zażywanie leków immunopresyjnych, gdyż spirulina może obniżać ich działanie. Nie mogą jej spożywać osoby chore na fenyloketonurię, a osoby z podwyższonym poziomem mocznika powinny zachować ostrożność.

Mimo tych kilku przeciwwskazań spirulina jest cennym i naturalnym suplementem, należącym do tzw. superfoods, który może znakomicie dowartościować i uzupełnić codzienną dietę. Pamiętać jedynie trzeba o tym by kupować ją tylko ze sprawdzonych źródeł bo zanieczyszczone algi kupione u przypadkowych sprzedawców mogą być toksyczne.