Reishi – dlaczego nazywa się je grzybami długowieczności?

Capsule and powder of Lingzhi Mushroom Ganoderma Lucidum on for herbal medicine Real Mushrooms.

Reishi to grzyb, który wywodzi się z naturalnej medycyny chińskiej. Uważa się go za symbol nieśmiertelności. Od jakiegoś czasu grzyby te są chętnie badane, by poznać ich dokładne możliwości zastosowania.

Reishi – właściwości i działanie

W Azji reishi ze względu na swoje właściwości i możliwości zastosowania, znane są już od ponad 2000 lat. Medycyna Dalekiego Wschodu uznaje je za lekarstwo na wiele dolegliwości, w tym na choroby nowotworowe. Ten japoński gatunek grzybów z rodziny lakownicowatych, jest odpowiedzialny między innymi za wzmacnianie odporności.

Mówi się o ich potencjalnym działaniu przeciwnowotworowym, ze względu na liczną obecność ß-D-glukanów – frakcji polisacharydów. Wedle najnowszych badań, reishi wykazują działanie cytotoksyczne i antyangiogenne. Występowanie w ich składzie polisacharydów, ma również znaczenie dla skutecznej ochrony przed wolnymi rodnikami, które są odpowiedzialne nie tylko za procesy starzenia, ale i rozwój wielu schorzeń.

Druga grupa substancji czynnych obecnych w ich składzie, to triterpenoidy, które są w stanie wpłynąć na obniżenie poziomu cholesterolu w surowicy krwi. Takie właściwości klasyfikują reishi jako produkty mogące znaleźć zastosowanie w profilaktyce schorzeń obejmujących układ krążenia.

Grzyby reishi, czyli lingzhi

W Chinach reishi określane jest jako lingzhi. W tamtejszych rejonach, uznawane są one za lek. Mówi się, że pomagają w uzupełnianiu życiowej energii – Qi. Mogą łagodzić objawy astmy, a także uciążliwy kaszel. Wedle niektórych korzystnie oddziałują w przypadku chorób wątroby i nerek oraz wrzodów żołądka. Pomagają zwalczać zespół przewlekłego zmęczenia i nadają się do zastosowania w zakażeniach wirusowych – między innymi grypie, ale i HIV/AIDS. Są w stanie przynieść ulgę w bólu odczuwanym w półpaścu.

Odmiany grzybów reishi

Grzyby reishi występują w kilku odmianach, z których za najcenniejszą uznaje się odmianę czerwoną – najkorzystniejszą dla zdrowia. Pozostałe odmiany to: niebieska, fioletowa, żółta, czarna i biała.