Reklama
  • Środa, 1 marca (10:00)

    Sosna. Domowy lekarz

Reklama

Na świecie rośnie ponad 100 gatunków sosny, bo to drzewo jest niezwykle odporne na warunki glebowe i atmosferyczne. Swoją niezwykłą siłę obdarza także innych – szyszki, kora, igły, żywica i pączki sosny zawierają bowiem wiele substancji bardzo cennych dla naszego zdrowia. Warto poznać jej właściwości.

Leczy przeziębienie i grypę

Zawarte w pączkach sosny bioflawonoidy i witamina C uszczelniają naczynia krwionośne, chroniąc przed wirusami i bakteriami. Preparaty z pączków sosny działają rozgrzewająco i wykrztuśnie oraz rozkurczowo na mięśnie gładkie. Na obolałe mięśnie i podwyższoną temperaturę idealna będzie gorąca kąpiel z dodatkiem soli aromatyzowanej olejkiem sosnowym. Z sosnowych pączków lub kwiatów zasypanych cukrem można sporządzić syrop na przeziębienie i infekcje górnych dróg oddechowych.

Wzmacnia organizm

Zawarte w sośnie bioflawonoidy przeciwdziałają powstawaniu na skórze siniaków i wybroczyn, a także hamują krwawienie. Ponadto preparaty na bazie sosny przynoszą ulgę w rozstroju żołądka i biegunkach.

Udrażnia zatoki

Ze względu na działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe olejek sosnowy jest idealny na problemy z zatokami –  już kilka kropel na łyżeczce cukru lub inhalacja naparem z szyszek udrożni zatkany nos.

Działa łagodząco na skórę

Sosna jest bardzo skuteczna w terapii dermatoz, egzemy, liszajów, wysypki, łuszczycy, trądziku, a także w leczeniu ran i oparzeń.

Syrop na zdrowie

Można go stosować profilaktycznie przez cały rok lub w przypadku przeziębienia. Na syrop należy zbierać młode, jasnozielone pędy z brązową, lepką łupinką. Pamiętajmy, by je ścinać w rękawiczkach, bo się kleją, ostrym nożem lub sekatorem. Nie wolno zbierać wszystkich pędów z jednej sosny, aby jej nie uszkodzić.

Przygotowanie: Zebrane pędy opłucz zimną wodą i pokrój na małe kawałki lub ugnieć tłuczkiem. Układaj w litrowym słoiku 3-cm warstwę pędów i przesypuj 4 łyżkami cukru. Zakręć słoik i odstaw w ciepłe miejsce minimum na tydzień. Następnie zlej syrop do mniejszego naczynia. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu nawet przez kilka lat.

Konfitura

Taki smakołyk przyrządzisz z młodych, zielonych szyszek sosny, zbieranych na przełomie maja i czerwca. Ma dość charakterystyczny, intensywny żywiczny smak.

Składniki: szklanka zielonych, jak najmniejszych szyszek, szklanka cukru, 1-2 łyżki miodu, łyżka soku z cytryny

Przygotowanie: Szyszki opłucz w zimnej wodzie i osusz. Następnie przełóż do blendera, dodaj cukier, miód i sok z cytryny. Szyszki są miękkie, więc miksowanie trwa dosłownie chwilę. Jeśli chcesz uzyskać gładszą masę, miksuj dłużej, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Rada

Nie można zrywać szyszek, kwiatów ani gałązek sosny (podobnie jak innych drzew) w lesie. Grozi za to kara grzywny. Jeśli więc chcemy przyrządzić np. syrop, poszukajmy innego źródła

Takie jest życie

Zobacz również

  • Zawiera tymol, który w małych dawkach jest dobroczynny, ale w większych staje się szkodliwy.  Ma silne właściwości odkażające i przeciwzapalne, dlatego tak skutecznie łagodzi infekcje gardła.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.