Reklama
  • Czwartek, 2 lutego (10:05)

    Leki z chrzanu

Niepozorne warzywko szczypie, pali, piecze... To bardzo dobrze! Dzięki temu jest wspaniałym surowcem leczniczym. Mnóstwo w nim witamin i minerałów, które znakomicie działają na cały organizm.

Reklama

Okład przeciwko reumatyzmowi

Utrzyj kilka korzeni. Obłóż miazgą chore kolano lub łokieć, przykryj gazą i ceratką, a następnie owiń bandażem elastycznym (nie za ścisło) i szalikiem. Trzymaj, aż pojawi się uczucie silnego pieczenia. Po zdjęciu okładu wytrzyj skórę do sucha i posmaruj wazeliną lub tranem.

Stosuj raz dziennie wieczorem przed snem.

Napój na wzmocnienie i lepszą odporność

Utrzyj spory korzeń chrzanu i zalej 1 litrem ciemnego piwa. Odstaw do chłodu na 48 godzin, a następnie przecedź.

Pij codziennie 2 filiżanki, gdy czujesz się osłabiona i mało odporna na sezonowe infekcje.

Nalewka zapobiegająca anemii

Szklankę utartego chrzanu zalej szklanką przegotowanej wody i odstaw na noc. Wlej szklankę spirytusu 90-proc., odstaw w chłodne miejsce na 2 tygodnie. Codziennie wstrząsaj miksturą.

Pij 2 razy dziennie 25 ml (przed śniadaniem i przed snem) przez 21 dni. Stosuj, gdy czujesz się słaba, senna, źle wyglądasz, masz nieprawidłowe wyniki morfologii krwi i zbyt małą ilość czerwonych ciałek.

Syrop na infekcje

Do 100 g utartego chrzanu wlej 1/2 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody i odstaw pod przykryciem na ok. 30 mi- nut. Wyciśnij przez płótno, dodaj 100 g miodu lub syropu.

Pij 3 razy dziennie łyżkę stołową (dziecku podawaj łyżeczkę!) przy przeziębieniu, ale także grypie, anginie oraz zapaleniu zatok.

Mikstura dodająca sił przy awitaminozie

100 g utartego chrzanu i 30 g pączków sosny (łatwo o nie przez całą zimę) zalej 1 l ciemnego piwa. Odstaw na 2 doby; przecedź. Spożywaj raz dziennie 100 ml, gdy brak ci sił i ogólnie masz złe samopoczucie.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.