Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (10:05)

    Kurkuma. Przyprawa życia

Tak cennej rośliny jak ta nie może zabraknąć w żadnej polskiej kuchni.

Reklama

Zwana także ostryżem kurkuma pochodzi z Azji i znana jest już od ponad 5 tysięcy lat. Jej kłącza są łudząco podobne do imbiru, ale po przekrojeniu miąższ jest zdecydowanie ciemniejszy, żółtopomarańczowy. W swojej ojczyźnie jest wykorzystywana równie często jako przyprawa do wielu dań, jak i cenne lekarstwo. U nas od kilku lat jest już powszechnie dostępna w postaci proszku. I co ważne – jest naprawdę niedroga.

Chroni przed rakiem

Zawarty w kurkumie polifenol zwany kurkuminą ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Kurkuma spożywana regularnie chroni przed wieloma nowotworami. Przyjmowana zaś w czasie choroby wpływa na zmniejszenie się guzów nowotworowych, wspomaga też działanie leków.

Podnosi odporność. Kurkumina obecna w przyprawie wykazuje również działanie przeciwwirusowe, dlatego warto ją stosować profilaktycznie antyprzeziębieniowo i kiedy już nas dopadnie infekcja. Leczy przewód pokarmowy

Leczy przewód pokarmowy

Kurkuma doskonale łagodzi stany zapalne trzustki i wątroby, ma też działanie żółciopędne. Dzięki jej właściwościom przeciwbakteryjnym warto ją stosować w walce z groźną dla żołądka bakterią Helicobacter pylori.

Zapobiega alzheimerowi. Dowiedziono, że jeden z zawartych w kurkumie olejków eterycznych – tumeron – regeneruje komórki nerwowe w mózgu, np. po udarze, a także stymuluje ich namnażanie się, co ma wielkie znaczenie w zapobieganiu chorobie Alzheimera.

Jak ją stosować?

Mleko na przeziębienie. Podgrzej w garnku szklankę mleka, dodaj łyżeczkę kurkumy i łyżkę masła, zamieszaj. Gdy odrobinę przestygnie, posłódź 2 łyżeczkami miodu. Pij ciepłe. Napój możesz doprawić cynamonem lub imbirem.

Jako przyprawa kurkuma pasuje do: dań z warzyw, mięs, zup, sosów sałatkowych, koktajli, deserów, dań z fasoli, ciecierzycy lub soczewicy, ryżu i kasz.

Znakomicie się sprawdzi jako kosmetyk. Nałożona na twarz w postaci papki z łyżką oliwy i łyżeczką soku z cytryny odżywi skórę.

Uwaga

Kurkuma może wzmacniać działanie leków przeciwzakrzepowych, a czasem także podrażniać błonę śluzową żołądka.

Takie jest życie

Zobacz również

  • Żółte zabarwienie skóry, białkówek oczu, błon śluzowych i narządów wewnętrznych to skutek bardzo wysokiego poziomu bilirubiny we krwi i odkładaniu się jej nadmiaru w tkankach. Bilirubina to... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.