Reklama
  • Piątek, 15 lutego 2013 (10:12)

    Chrzan przy kamicy moczowej i gośćcu

Chrzan to warzywo z rodziny…kapustowatych, które z uwagi na oryginalny smak i zapach używane jest głównie jako przyprawa.

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

O jego zdrowotnych właściwościach pisała już w XI wieku Hildegarda z Bingen. Zarówno w kuchni jak i w medycynie głównie wykorzystywany jest jego korzeń.

Co zawiera? W jego korzeniu znajdziesz bogactwo witamin: A, B1, B2 i C oraz sole mineralne: fosfor, wapń potas, magnez i żelazo. Ostry charakterystyczny smak i zapach zawdzięcza sinigrynie. Ten glikozyd ma też właściwości bakterio- i grzybobójcze.

Reklama

Dlaczego jest zdrowy? Rozcieńczony sok chrzanu skutecznie zwalcza nieżyt żołądka, ponieważ zwiększa wydzielanie się kwasu solnego. Ma również działanie bakteriobójcze oraz grzybobójcze. W medycynie ludowej wykorzystywany był przy leczeniu kamicy moczowej i gośćca.

Okłady z miazgi korzenia przynoszą ulgę przy bólach mięśniowych pleców i zapaleniu korzonków nerwowych. Kładziono je też aby rozgrzać stopy. Jedzenie chrzanu nie jest jednak wskazane przy zapaleniach wątroby i nerek oraz chorej tarczycy.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Zawiera tymol, który w małych dawkach jest dobroczynny, ale w większych staje się szkodliwy.  Ma silne właściwości odkażające i przeciwzapalne, dlatego tak skutecznie łagodzi infekcje gardła.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.