Mięta – na co ją stosować?

Nie ma osoby na świecie, która nie wie jak pachnie oraz smakuje mięta. Jednakże, ofiaruje ona nie tylko walory smakowe, ale przede wszystkim słynie z niezwykłych właściwości leczniczych, które wykorzystywane są przez ludzi od wielu setek lat. Kiedy należy sięgać po miętę?

Właściwości lecznicze mięty

Mięta, a przede wszystkim mięta pieprzowa używana jest głównie przez osoby zmagające się z problemami żołądkowymi. To jedno z najbardziej popularnych zastosowań, które jest przekazywane z pokolenia na pokolenie. Wpływa ona rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Sprawdza się u osób, które mają problemy z trawieniem pokarmów oraz tych, które zmagają się ze wzdęciami oraz zaparciami. Mięta wykazuje działanie wiatropędne, co sprawia, że w trakcie zmagania się z problemami żołądkowymi, po wypiciu naparu bądź herbatki można odczuć zdecydowaną ulgę. Niektórzy sięgają po herbatę z mięty zapobiegawczo, po zjedzeniu obiadu bądź kolacji, aby uchronić się od dolegliwości żołądkowych. Należy po nią sięgać, kiedy człowiek zmaga się z zaparciami bądź wzdęciami. Wtedy jednak, aby uzyskać widoczne rezultaty należy wypijać herbatę z mięty trzy razy dziennie.

To jednak cały czas nie koniec jej zbawiennych właściwości. Mięta posiada właściwości antybakteryjne oraz antywirusowe. Sprawdza się z walce z Salmonellą, E. colą oraz gronkowcem złocistym.

Osoby zmagające się z potężnymi dawkami stresu powinny sięgnąć po miętę, która tonizuje układ nerwowy oraz wpływa na rozluźnienie całego organizmu.

Mięta jako olejek eteryczny

Mięta, którą używa się do stworzenia olejku eterycznego wpływa pozytywnie na ból głowy. Służy także do wykonania inhalacji, które poprawiają funkcjonowanie układu oddechowego. Dobrze wpływa na odksztuszanie wydzieliny występującej w płucach. Olejek z mięty występuje także w tabletkach przeznaczonych na ból gardła, a jest to powiązane ze wspieraniem zmagania się z bakteriami oraz bólem.

Mięta w kuchni

Mięta używana jest przez wszystkie kucharki oraz kucharzy na świecie. Dostępna jest zarówno jako przyprawa oraz naturalnie w postaci liści. Sprawdza się idealnie do przeróżnych sosów, sałatek oraz farszy. Można z niej przygotowywać orzeźwiające napoje, które idealnie ugaszą pragnienie w trakcie letnich upałów. Dzięki niej powstają gumy do życia oraz środki, których zadaniem jest odświeżanie oddechu. Ogromna ilość cukierników korzysta z mięty w trakcie produkcji ciast, różnorodnych wypieków, a lody o smaku mięty to nowy hit dzisiejszych czasów.