Karnozyna a zdrowie – jakie są korzyści jej stosowania?

karnozyna

Karnozyna to naturalny przeciwutleniacz składający się z dwóch aminokwasów. Jedna z jej istotnych funkcji jest wpieranie pracy mitochondriów oraz neutralizowanie wolnych rodników. Znajduje się w mięśniach, sercu oraz mózgu. Karnozyna jest ważna dla zachowania wielu prawidłowych funkcji organizmu, w tym rozwoju i pracy mięśni, wątroby, serca, mózgu, nerek i wielu innych narządów.

Karnozyna – ogólna charakterystyka

Karnozyna to naturalnie występująca cząsteczka złożona z dwóch aminokwasów: beta-alaniny i histydyny. Jest ona obecna w mięśniach szkieletowych, mózgu i nerkach zarówno u człowieka jak i ptaków, rym i innych ssaków. Ponieważ karnozyna pełni istotną rolę w organizmie, jej niedobór lub niedostateczna ilość w planie żywieniowym może niekorzystnie wpływać na zdrowie. Najlepszym źródłem karnozyny w diecie są ryby i mięso, dlatego wegetarianie i weganie stanowią grupę osób, które są szczególnie narażeni na niedobór tego składnika.

Uważa się również, iż karnozyna wywiera przeciwutleniający wpływ oraz ochronne działanie przed reaktywnymi formami tlenu (takimi jak nadtlenek i rodniki hydroksylowe) i wolnymi rodnikami oraz reaktywnymi formami azotu. Jednak dane kliniczne nie potwierdzają jeszcze tych faktów.

Pewne badania przeprowadzone wśród ludzi wykazują związek między różnymi stanami chorobowymi a poziomem karnozyny. Nie wykonano jednak jeszcze odpowiednich badań klinicznych dotyczących skuteczności i bezpieczeństwa przyjmowania karnozyny. Co więcej, brakuje wiarygodnych badań klinicznych, które potwierdzają, iż suplementacja karnozyną wywiera pozytywny wpływ na organizm. Dotychczasowe badania na modelach zwierzęcych i komórkowych są jedynie obiecującymi podstawami do dalszych badań.

Karnozyna a zdrowie – co warto wiedzieć?

Karnozyna jest związkiem, który wywiera szeroki wpływ na zdrowie. Do jej spektrum działania można zaliczyć wpływ na takie elementy, jak:

Pamięć – pewne badania postulują korzyści stosowania l-karnozyny w problemach z pamięcią, mimo że potrzebne są badania kliniczne na większą skalę. Jedno z badań wykazało, iż po trzech miesiącach przyjmowania karnozyny w porcji 500 mg/dobę, pacjenci osiągali lepsze wyniki w testach pamięci. Podobnie podanie karnozyny w połączeniu z anseryną skutkowało poprawą pamięci u osób starszych. Naukowcy badają także połączenie karnozyny z innymi związkami, takimi jak polifenole z zielonej herbaty i jagód oraz innych aminokwasów, oraz ich wpływ na zdrowie neuronów i neurogenezę w komórkach.

Zdrowie skóry – w jednym badaniu klinicznym z udziałem 50 osób z silnie wysuszoną skórą i cukrzycą krem zawierający 5% mocznik, karnozyna 0,01%, argininę 0,5% poprawił nawilżenie skóry i zmniejszył jej suchość. W porównaniu z kontrolnym kremem o działaniu zmiękczającym, pacjenci, którzy stosowali krem z karnozyną dwa razy dziennie przez okres ośmiu miesięcy, zmniejszyli suchość skóry o 91%.

Zdrowie serca – sugeruje się, iż karnozyna wywiera pozytywny wpływ na zdrowie serca u osób z niewydolnością. W jednym klinicznym badaniu z udziałem pacjentów z niewydolnością serca karnozyna, w połączeniu ze standardowym leczeniem, przyczyniła się do poprawy parametrów czynności serca. Naukowcy uważają, iż karnozyna może wesprzeć czynność serca w wyniku regulacji poziomu wapnia w komórkach.

Odpowiedź immunologiczna – u szczurów karnozyna powoduje obniżenie iL-1a oraz normalizuje poziomy gamma-glutamylotransferazy.