Jakie działanie ma olej z pestek malin?

Zyskał sobie miano kosmetyku idealnego. Pielęgnuje, chroni i odżywia skórę. Latem posłuży jako naturalny filtr UV, a po zbyt duże dawce słońca złagodzi podrażnienia. Dzięki niemu skóra stanie się promienna i gładka, a włosy będą zachwycać blaskiem. Czy olej z pestek malin jest dla Ciebie?

Olej z pestek malin i jego właściwości

Właściwości oleju nasion malin wynikają oczywiście z zawartych w nim składników. Olej ten zawiera w sobie bardzo dużą ilość witaminy E i A. Pierwsza z nich jest uznawana z witaminę młodości i długowieczności. Witamina E występuje tu w rzadko spotykanej w naturze postaci gamma-tokoferolu i nieco bardziej popularnego alfa-tokoferolu. Jej wpływ na ludzki organizm bardzo długo był pomijany. Dziś już wiadomo, że witamina E to jeden z najsilniejszych i najlepiej na nas działających antyoksydantów. Jej zdolność do zwalczania wolnych rodników pozwala spowolnić procesy starzenia się, dzięki czemu olej z pestek malin użyty bezpośrednio na skórę i włosy tak dobrze wpływa na ich kondycję. Jak większość pestek, tak i te z malin zawierają w sobie tłuszcze. W przypadku tych owoców stosunek nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 jest wyjątkowo korzystny. Dzięki temu olej ten reguluje wydzielanie sebum, a co za tym idzie przeciwdziała też powstawaniu zaskórników. NNKT pomagają również wyrównać koloryt cery i zmniejszają widoczność przebarwień. Kolejną istotną substancją zawartą w nasionach malin jest kwas elagowy. Poza udowodnionym działaniem antyoksydacyjnym, wspomaga też walkę z chorobami nowotworowymi oraz wykazuje działanie antyseptyczne i przeciwbakteryjne.

Komu polecany jest olej z nasion malin?

Olej z nasion malin należy do grupy olei schnących. Oznacza to, że możemy oczekiwać jego korzystnego wpływu niezależnie od tego jaki typ cery mamy. Mimo, że to olej, więc można by spodziewać się silnego przetłuszczenia skóry po jego nałożenie, to jest dokładnie odwrotnie. Olej ten nie ma działania komegogennego, a więc nie zapycha porów, nie stymuluje gruczołów do wytwarzania łoju i pozwala skórze oddychać. Z jego użycia będą bardzo zadowolone osoby z cerą trądzikową, skłonną do przetłuszczania się. Co więcej, dla osób ze skórą suchą, podrażnioną, z predyspozycją do zaczerwienień olej ten też będzie służył. Jego działanie wspomaga nawilżenie skóry. Dzięki zawartości NNKT cera stanie się elastyczna i miękka, a antyoksydanty pomogą jej się szybciej regenerować i zapobiegną powstawaniu stanów zapalnych. Olej z nasion malin może być też stosowany niezależnie od wieku. Jego pielęgnacyjne działanie będzie kojąco działało nawet na skórę niemowlaków, a górna granica wieku dla jego stosowania praktycznie nie istnieje.