Jak należy przygotowywać herbatę?

Herbata jest jednym z najbardziej smakowitych przysmaków, które istnieją na świecie, jednakże trzeba wiedzieć jak ją przygotować. Aby wszystko odbywało się właściwie należy posiadać odpowiednie naczynia oraz wiedzę odnośnie konkretnych rodzajów herbaty, gdyż od tego zależy jak się ją parzy.

Różne możliwości przygotowania herbaty

Dla niektórych przygotowanie herbaty polega na wrzuceniu torebki z suszem do kubka i zalanie jej wrzątkiem. W takiej sytuacji nie można jednak delektować się jej wszystkimi esencjami oraz aromatami. Aby herbata smakowała wprost idealnie należy przede wszystkim dobrać właściwą proporcję, a także skorzystać z właściwej temperatury wody. Woda używana do przygotowania napoju także odgrywa ważną rolę, jednakże nie jest ona najbardziej istotna.

W dzisiejszych czasach można sięgnąć po jedną spośród setek dostępnych rodzajów herbat. Każda z nich jest inna oraz wyjątkowa na swój sposób, a oprócz tego musi być parzona w odpowiedni sposób. Mimo iż największą popularnością cieszy się herbata zielona oraz czarna, coraz bardziej przekonujemy się do napoju w kolorze białym czy czerwonym. Bardzo dobrze, że zaczynamy otwierać się na nowe smaki, jednakże musi dojść do tego również wiedza odnośnie przygotowania nowego nabytku. Kiedy wziąć pod uwagę najbardziej popularne herbaty, czarna oraz Rooibos (czy też inne czerwone herbaty) powinny być zaparzane przy pomocy wrzątku, gdyż ich liście są bardzo wytrzymałe. Jaśniejsze kolory gorzej zniosą tak wysoką temperaturę, dlatego przed zalaniem takiej herbaty należy w pierwszej kolejności ostudzić wodę.

W przypadku stania przed wyborem herbaty w torebkach bądź herbaty w liściach należy zdecydowanie wybrać drugie rozwiązanie. Różnica ta jest związana z gabarytami liści, które warunkują smak oraz aromat napoju. Wszystkie liście pochodzące z drzewa herbacianego mają konkretne substancje chemiczne, a także olejki eterycznej. Kiedy liście zostają podzielone (co ma miejsce w przypadku herbaty w torebkach, utracone są bardzo cenne oraz istotne właściwości. Jak więc widać wielkość liści odgrywa bardzo ważną rolę.

W dalszej kolejności warto wziąć pod uwagę proces parzenia. Chodzi o to, że liście herbaty oddają swój smak oraz zapach jedynie w przypadku, gdy posiadają odpowiednią przestrzeń. Jest to związane z tym, że na dnie szklanki liście zaczynają pęcznieć oraz zwiększać objętość. Torebka z kolei nie daje takiej możliwości.

Już wiemy, że do przygotowania dobrej herbaty należy mieć wystarczającą ilość liści oraz dobrą temperaturę wody. Oprócz tego dobrze jest korzystać ze specjalnych naczyń wykorzystywanych do przygotowywania herbaty. Dzięki nim wydobywamy wszystkie aromaty oraz niezapomniany smak, a do tego cały proces przebiega szybciej i sprawniej. Największą popularnością cieszą się kulki do liści herbaty. Używa się ich do kubków oraz czajników, stąd są uniwersalne oraz łatwe w obsłudze. Zaparzacze to kolejny hit, które teoretycznie powstał z myślą o kawie, jednakże w przypadku herbaty sprawdza się tak samo dobrze.

Od dzisiaj w Twoim domu już zawsze będzie gościła dobrze zaparzona herbata, gdyż nie jest to wcale takie skomplikowane.