Darjeeling – co warto wiedzieć o tej herbacie?

Odmian herbat jest bardzo wiele. Niektórzy sięgają po klasyczną czarną herbatę, którą słodzą przy pomocy dwóch łyżeczek cukru, a inni dodają jeszcze mleka. Inni z kolei preferują napary ziołowe, które posiadają wiele zbawiennych dla organizmu właściwości. Jakie cechy posiada herbata Darjeeling?

Darjeeling – przedstawmy się sobie

Herbata określana nazwą Darjeeling to nic innego jak herbata czarna, która jednak smakuje inaczej niż klasyczna odmiana, której zapach oraz smak zna każdy bez względu na wiek. Darjeeling to mieszanka stworzona w Indiach, a dokładnie w miejscu znajdującym się pomiędzy Nepalem oraz Bhutanem. Jako ciekawostkę warto wiedzieć, że liście używane do stworzenia tej aromatycznej herbaty dorastają nawet na wysokości 7 tysięcy metrów nad poziomem morza, czyli bardzo wysoko w górach. Produkcja odbywa się z reguły od pierwszych dni maja do zakończenia miesiąca czerwca, gdyż to właśnie wtedy liście posiadają najlepszy smak oraz jakość herbaty nie pozostawia nic do życzenia.

W trakcie przygotowywania naparu nie trzeba się zbytnio wysilać, najważniejsze jest jednak, żeby nie zalewać jej wrzątkiem, a wodą, której temperatura obniżyła się do 95 stopni. Warto mieć na uwadze, że jej zbyt długie parzenie może sprawić, że wyczuwalna będzie gorzka nuta. 3 minuty to idealny czas, którego potrzebuje Darjeeling, aby uraczyć wszystkich niezwykłym i oryginalnym smakiem.

Darjeeling – właściwości

Jako, że Darjeeling zaliczany jest do czarnych herbat sprawia, że procesy starzenia występujące w ludzkim organizmie zdecydowanie się opóźniają, a jest to związane z obecnością flawonoidów. Zwalczają one szybko oraz skutecznie wolne rodniki, które są w stanie wywołać duże spustoszenie w organizmie człowieka. To jednak nie wszystko. Darjeeling chroni człowieka przed zmaganiem się z miażdżycą oraz zawałem serca. Dobrze wpływa na poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi, a krążenie staje się płynniejsze oraz jest na właściwym poziomie. Informacja, która zostanie przekazana w dalszej kolejności nie została jeszcze potwierdzona w badaniach, ale nieoficjalnie mówi się, że czarna herbata, a raczej jej regularne spożywane wykazuje działanie antynowotworowe, a kiedy człowiek zmaga się już z rakiem, dobrze współgra ona ze stosowanymi lekami. Dzięki Darjeeling w organizmie ludzkim będą występować zdecydowanie mniejsze ilości bakterii, mowa przede wszystkim o układzie pokarmowym, a do tego sprawia on, że zostają produkowane większe ilości soków trawiennych.

Nawet, jeśli zapomnieć o pozytywnych cechach herbaty, warto poznać jej bogaty smak oraz aromat i rozkoszować się nim zarówno latem, jak i zimą.