Biała herbata – warto wprowadzić ją do swojej diety

Coraz głośniej się mówi o białej herbacie. Jest ona jedną z droższych herbat świata, z tego względu, że do jej produkcji korzysta się tylko i wyłącznie z młodych początków występujących przez parę dni w roku. Dlaczego warto po nią sięgnąć oraz jak ją przygotować?

Biała herbata – co należy o niej wiedzieć

Biała herbata ma przede wszystkim niezwykły oraz bardzo delikatny smak. Jej regularne przyjmowanie wpływa dobrze na pamięć, jest w stanie podnieć odporność organizmu, przyjmuje się nawet, że może zatrzymać rozwijający się w ciele nowotwór.

Ten rodzaj herbaty jest drugim na świecie spożywanym napojem, pod względem ilości (wyprzedza ją tylko woda). Wszystko związane jest z jej walorami smakowymi, które są uzyskiwane z młodych pączków roślin, które się jeszcze całkowicie nie rozwinęły.

Jakie właściwości posiada biała herbata?

Ten typ herbaty jest przede wszystkim źródłem flawonoidów, czyli organicznych związków chemicznych, które są przeciwutleniaczami. Wpływają pozytywnie na organizm człowieka, gdyż są w stanie zapobiegać nowotworom oraz dolegliwościom związanym z układem krążenia. Wpływają pozytywnie na wszelkiego typu alergie oraz spowalniają starzenie się skóry i całego organizmu.

Biała herbata sprawia, że wolne rodniki występują w organizmie w mniejszych ilościach. Dobrze oddziałuje na kości, z tego względu powinny ją spożywać także osoby u których występuje zapalenie stawów oraz osteoporoza.

Biała herbata służy także w trakcie tworzenia środków do pielęgnacji skóry, jak chociażby kremów, toników oraz żeli do mycia twarzy. W zaciszu własnego domu można przygotować napar z herbaty, który nakładany na skórę wpływa pozytywnie na jej wygląd, nawilżenie oraz strukturę.

Biała herbata jest bogata w witaminę C, co przekłada się na lepszą odporność, wpływa pozytywnie na stres oraz napięcie, poprawia pamięć człowieka oraz umożliwia dłuższe skupienie uwagi. Dodaje też energii oraz orzeźwia.

Jak należy przygotować białą herbatę?

Ten rodzaj herbaty musi zostać przygotowany w odpowiedni sposób, gdyż inaczej jesteśmy w stanie pozbyć się wszystkim zbawiennych właściwości. Przede wszystkim używa się do tej czynności wody, której temperatura waha się od 70 do maksymalnie 90o. Przyjmuje się, że najlepsza temperatura dla białej herbaty to 85o. Należy przygotowywać ją w dzbanku żeliwnym, który sprawia, że smakuje ona lepiej niż w trakcie tradycyjnego parzenia. Susz powinien być parzony przez 4 do 5 minut, gdyż w innym przypadku herbata będzie zbyt słaba, a kiedy czas zostanie przekroczony jest ona gorzka i ciężko jest się delektować jej delikatnym smakiem.