Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (08:00)

    Zima nie jest łaskawa dla naszej skóry: częściej pojawiają się zaczerwienienia, szorstkość, czasem nawet skóra boleśnie pęka. Zaradzą temu kojące maści i oliwki, które możesz przygotować samodzielnie. Wprawdzie przydatność do użytku takiej domowej maści jest znacznie krótsza niż gotowych preparatów, ale ich skuteczność nie ustępuje produktom aptecznym. Bazą domowych maści może być wazelina kosmetyczna, smalec, nawet domowy gęsi tłuszcz. Maści stosuje się na wypryski skórne, złagodzą także odm

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 1 marca (11:05)

    Marakuja, inaczej męczennica jadalna lub passiflora, nie kojarzy nam się z leczniczymi właściwościami, bo zazwyczaj jemy jej owoce lub pijemy sok. A niesłusznie, bo wyciągi z kwiatów i nasion tej rośliny działają leczniczo.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 1 marca (11:00)

    Urodziwe kwiatki i owoce mogą mieć wspaniały wpływ nie tylko na nasze serce, ale także wiele innych narządów! Oto, przy jakich schorzeniach i dolegliwościach przyjdą nam z pomocą.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 1 marca (10:00)

    Na świecie rośnie ponad 100 gatunków sosny, bo to drzewo jest niezwykle odporne na warunki glebowe i atmosferyczne. Swoją niezwykłą siłę obdarza także innych – szyszki, kora, igły, żywica i pączki sosny zawierają bowiem wiele substancji bardzo cennych dla naszego zdrowia. Warto poznać jej właściwości. Leczy przeziębienie i

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 28 lutego (14:05)

    Dostarczają wyjątkowych olejków eterycznych, które łagodzą niestrawność. Zapewne dlatego Tajowie sypią je do wszystkich potraw. Ale docenili je też producenci kosmetyków. Wyciąg z liści poprawia kondycję skóry, rozjaśnia przebarwienia, wspomaga też wybielanie zębów. Z tych względów warto ich poszukać w zielarniach lub supermarketach. A także po to, by zrobić napar antykaszlowy.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 28 lutego (08:05)

    Pączki, młode pędy, korę oraz igliwie sosny zwyczajnej wykorzystuje się w medycynie naturalnej do leczenia chorób skóry, wzmacniająco podczas przeziębienia i na problemy trawienne. Co zawiera? Pączki i młode pędy sosny zawierają olejki eteryczne, flawonoidy, wit. C. Zbiera się je zimą i wczesną wiosną. Kora sosny (bogata w garbniki i kwasy fenolowe) służy do sporządzania dziegciu o działaniu przeciw- bakteryjnym i przeciwgrzybiczym. Na co pomaga? Syr

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 28 lutego (08:05)

    Skutki przejedzenia czasem czujemy już podczas świątecznego posiłku, ale mo- gą one być odczuwalne jeszcze wiele godzin, a nawet dni. Co warto zrobić od razu, gdy we znaki daje się nieprzyjemne rozpieranie w okolicy żołądka i wątroby, a jelita się buntują? Najlepiej od razu odejść od stołu i pospacerować, chociaż po pokoju. Ulgę przyniosą gorące napary, np. z zielonej lub czarnej herbaty. Ważne, aby przy takich dolegliwościach nie pić nic zimnego, zwłaszcza gazowanych napojów. Gorący napar zad

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 28 lutego (08:05)

    Do garnka wsyp po 2 łyżki korzenia prawoślazu i kwiatów rumianku, po 1 łyżce liści szałwii i kwiatu nagietka oraz 3 łyżki ziela macierzanki. Wlej 3/4 litra wody, zagotuj. Dodaj 1/2 l miodu i gotuj na bardzo małym ogniu ok. 40 min. Przecedź, rozlej do słoicz- ków. Stosuj 3 razy dziennie po 1 łyżce, a w bardzo dokuczliwym kaszlu – 1 łyżkę co godzinę.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 27 lutego (13:05)

    Mróz na dworze, ciepło w domu – zmiany temperatury powodują, że organizm w oczekiwaniu na chłód gromadzi energię. Dlatego nawet w ciepłym pokoju jest nam zimno. Warto wspomóc się rozgrzewającymi preparatami, które przy okazji… spalają tkankę tłuszczową.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 27 lutego (13:05)

    Zioła różnie mogą oddziaływać na organizm, dlatego trzeba traktować je równie ostrożnie jak leki. I choć stosujemy je od lat, zdarza się, że popełniamy błędy w ich przygotowaniu. Jak parzyć ● Zioła zaparzaj wyłącznie w szklanych, emaliowanych lub stalowych naczyniach (nigdy w obitych czy aluminiowych). ● Proporcje: 2 łyżeczki zalej 250 ml gorącej ale nie wrzącej wody (po zagotowaniu odczekaj 1 minutę) – dużo więcej witamin, minerałów i olejków

    Czytaj więcej Komentarzy:0