Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (13:10)

    Rozmaryn, kozieradka i głóg ■ pobudzają krążenie, poprawiając dotlenienie mózgu, dzięki czemu komórki nerwowe są lepiej odżywione; ■ obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegając rozwojowi miażdżycy; ■ łagodzą zawroty głowy; ■ obniżają ciśnienie krwi; ■ zmniejszają bezsenność; miłorząb, ostatnio bardzo reklamowany, też poprawia pamięć, ale zbyt częste stosowanie preparatów z miłorzębu może powodować krwawienia.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 6 marca (13:05)

    Już starożytni mówili o niej „leczy wszystko z wyjątkiem śmierci”. Dziś laboratoria to potwierdzają.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 6 marca (13:05)

    Wszystkie produkty z owsa zawierają substancje usprawniające metabolizm (tzw. saponiny), które usuwają nadmiar płynów będących przyczyną obrzęków. Zabiegi możesz stosować codziennie, dopóki nie znikną dolegliwości. ✔ Opatrunek z płatków owsianych. Do łyżki płatków owsianych dodaj po łyżeczce kwiatów kasztanowca oraz liści babki lancetowatej (oba kupisz w sklepie zielarskim, ok. 2 zł/100 g). Dodaj tyle gorącej wody, żeby powstała papka, wymieszaj. Rozsmaruj papkę w miejscu

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 6 marca (13:05)

    To, że czosnek i cebula działają jak domowe antybiotyki, wiedzą wszyscy. Ale podobne właściwości w walce z przeziębieniem mają też inne produkty i zioła.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 6 marca (13:05)

    Najważniejsze jest wzmocnienie odporności naszego organizmu. Dwunastowieczna uczona benedyktynka z Bingen zalecała w tym celu stosowanie ziołowej mieszanki z pelargonią szlachetną. Środek ten tak pobudza nasz układ odpornościowy, że nie dochodzi do rozwoju infekcji wirusowej. Do jego sporządzenia potrzebujemy: 20 g sproszkowanej pelargonii szlachetnej, 10 g sproszkowanego korzenia bertramu, 10 g sproszkowanej gałki muszkatołowej. Wszystkie te składniki (dostaniemy je w sklepa

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 6 marca (11:00)

    Ma działanie antysep tyczne, ściągające, ułatwia usuwanie świeżych blizn i gojenie ran. Zwiększa odporność. Niszczy bakterie i wirusy, działa jak antybiotyk. Czubatą łyżeczkę ziela zalej wrzątkiem i pozostaw pod przykryciem na 10 min. Możesz dodać miodu, stewii, listek mięty, dolać soku z cytryny. Pij szklan kę dziennie.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 6 marca (10:05)

    Tak cennej rośliny jak ta nie może zabraknąć w żadnej polskiej kuchni.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 6 marca (08:00)

    Znana jest ze swoich właściwości zdrowotnych, odpowiednio zaparzona uspokaja lub dodaje energii. Udowodniono, że dzięki zawartości katechin zapobiega nowotworom. Poza tym działa odmładzająco, zapobiega także wypadaniu włosów i pobudza ich wzrost.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 6 marca (08:00)

    W krajach skandynawskich podczas długich zim z młodych świerkowych pędów roztartych z mąką wypiekano chleb. Świerk był także surowcem leczniczym. Co zawiera? Igiełki świerkowe i pędy mają sporo olejków eterycznych, garbników, kwasów organicznych. Są także źródłem witaminy C i K. Jak stosować? Z wierzchołków (ścina się je wczesną wiosną) i igliwia (najlepiej zbierać je jesienią i zimą) sporządza się syropy, napary i odwary korzystnie wpływa

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 6 marca (08:00)

    Przygotuj po 40 g ziela dziurawca, siemienia lnianego oraz korzeni żywokostu, dodaj 20 g kłączy pięciornika i 10 g kwiatów wrotyczu. Zioła starannie wymieszaj, 1 łyżkę mieszanki ziołowej zalej rano w rondelku 1 szklanką wody i odstaw. Wieczorem powoli doprowadź do wrzenia, gotuj 15 min na wolnym ogniu. Przestudź, jeszcze ciepły odwar wypij, najlepiej tuż przed snem.

    Czytaj więcej Komentarzy:0