Reklama
  • Środa, 8 marca (15:05)

    Wymieszaj w pojemniku po 50 g morszczynu pęcherzykowatego, kory kruszyny, korzenia mniszka pospolitego, po 30 g naowocni fasoli oraz ziela skrzypu, dodaj 40 g ziela dziurawca. 1 łyżkę tak przygotowanej mieszanki ziołowej wsyp do rondelka, wlej 1 szklankę przegotowanej wody, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, zestaw z ognia i odstaw na 15 min, następnie przecedź. Pij 3 razy dziennie po pół szklanki naparu 20 min przed jedzeniem. Zioła usprawniają trawienie.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 8 marca (15:00)

    Czujesz się zmęczona, bez energii? Polub cykorię, tak rzadko goszczącą na naszych stołach. A, jak wynika z badań, to wyjątkowo odżywcze warzywo, bogate w przeciwutleniacze i cały zestaw związków mineralnych, m.in. potas, magnez, wapń, fosfor i żelazo. Częste spożywanie cykorii korzystnie wpływa na pracę nerek i wątroby, usprawnia trawienie i zapobiega zaparciom. Zaleca się ją również w chorobach dróg żółciowych i trzustki. Chrupiące listki najl

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 8 marca (13:05)

    Napary i herbatki z liści eukaliptusa wspomagają leczenie zimowych infekcji, tj. przeziębienia, grypy, anginy, zapalenia zatok oraz zapalenia oskrzeli. Mają silne działanie odkażające. Olejek i nalewka z liści eukaliptusa zażyte na czczo silnie pobudzają wydzielanie żółci i mają właściwości przeciwpasożytnicze. Olejek wcierany w skórę rozgrzeje przy przeziębieniu. Wcierajmy go w stopy, plecy, klatkę piersiową. Stosowany zewnętrznie złagodzi też nerwobóle, bóle mięśni i stawów. Można go wcierać

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 7 marca (08:05)

    Przy dolegliwościach serca na tle nerwowym pomaga napój pietruszkowy. XII-wieczna uczona benedyktynka zalecała go także przy osłabieniu serca (m.in. z powodu podeszłego wieku) i układu krążenia. Należy go pić 3 razy dziennie po jedzeniu, po kieliszku likierowym. Przy kłopotach z zasypianiem można wieczorem wypić małymi łykami pół filiżanki tego specyfiku. Jeżeli badania serca, np. EKG, nie wykazują żadnych zaburzeń w pracy naszego serca, ale czujemy jakieś przewlekłe do

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 6 marca (15:05)

    Wielka szkoda, że świeżymi malinami możemy się cieszyć tak krótko. Na szczęście są to owoce bardzo wdzięczne do przetwarzania, a przecież ich rozgrzewające, przeciwgorączkowe właściwości bardzo się przydają zwłaszcza zimą. Nie żałujmy zatem sobie malinowych soków, konfitur ani owoców mrożonych. Zawiera witaminy i minerały Cenne są zarówno owoce, ja

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 6 marca (13:10)

    Szukajmy kontaktu z żywą przyrodą, a znajdziemy w niej radość życia. Jej tchnienie przynosi nam energię i tężyznę naszemu ciału. Przyroda nas żywi, uczy, leczy, koi, kocha i raduje” – mawiał franciszkanin ojciec Andrzej Klimuszko, który całe swoje życie poświęcił studiowaniu przyrody, poznawaniu prozdrowotnych właściwości roślin i leczeniu nimi chorych. Ojciec Klimuszko twierdził, że najlepsze dzi

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 6 marca (13:10)

    Jak przyrządzić preparaty?

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 6 marca (13:10)

    Zimą włosy wymagają dodatkowej pielęgnacji. Szkodzi im m.in. przegrzane suche powietrze w mieszkaniu i noszenie czapki. Ich kondycję poprawi skrzyp. ■ Odwar do picia 2 łyżki ziela skrzypu zalej 2 szklankami zimnej wody. Doprowadź do wrzenia i wolno gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Przecedź i pij 3 razy dziennie po pół szklanki przez 10 dni. Kuracja wzmocni nie tylko twoje włosy, ale i paznokcie. ■ Płukanka 3 łyżki skrzypu zalej 1/2 l gorącej wody i gotuj na małym ogni

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 6 marca (13:10)

    Parzymy dziurawiec przy dolegliwościach żołądkowych, kamicy żółciowej i spadku nastroju. Może jednak nasilać migreny i powodować zaburzenia metabolizmu.   Dziurawiec zwiększa aktywność enzymów, które oczyszczają komórki z leków, a to oznacza, że ich działanie jest słabsze. Napary zmniejszają wchłanianie żelaza, zatem osoby z anemią nie powinny ich pić. Dziurawiec zwiększa wrażliwość na światło słoneczne, na co powinny zwrócić uwagę osoby z jasną karnacją nie tylko latem (mogą pojawić się pla

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 6 marca (13:10)

    Rozmaryn, kozieradka i głóg ■ pobudzają krążenie, poprawiając dotlenienie mózgu, dzięki czemu komórki nerwowe są lepiej odżywione; ■ obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegając rozwojowi miażdżycy; ■ łagodzą zawroty głowy; ■ obniżają ciśnienie krwi; ■ zmniejszają bezsenność; miłorząb, ostatnio bardzo reklamowany, też poprawia pamięć, ale zbyt częste stosowanie preparatów z miłorzębu może powodować krwawienia.

    Czytaj więcej Komentarzy:0