Reklama
  • Środa, 27 marca 2013 (09:50)

    Aronia wzmacnia naczynka krwionośne i zapobiega zmarszczkom. O zaletach kuracji z owoców aronii dobrze przekonać się na własnej skórze.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 27 marca 2013 (09:47)

    Poprawiają smak potraw. Do czego jeszcze można wykorzystać zioła? Ich moc jest nieoceniona, wraz z trendem na bycie „eko”, zioła wracają do łask i domowych apteczek! Zobacz, na co pomagają.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 22 marca 2013 (11:17)

    Napar z szałwii jest niezastąpiony w stanach zapalnych gardła i dziąseł.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 22 marca 2013 (11:17)

    Na polskich stołach endywia znana jest głównie jako dekoracja. Pierzasty wygląd sprawia, że trudno uwierzyć, iż jest to odmiana cykorii.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 22 marca 2013 (11:17)

    Dziurawiec pomaga na bezsenność i łagodzi objawy umiarkowanej depresji. 2 łyżki suszu zalej 0,5 l wrzątku, odstaw na 20 min i prze- cedź. Możesz dla smaku dodać łyżeczkę mięty. Powstały napar pij po pół szklanki, 2-3 razy dziennie około 30 min przed posiłkiem. Pamiętaj, by w czasie stosowania tej terapii nie opalać się, bo hiperycyna zawarta w dziurawcu może spowodować nadwrażliwość na światło. Jeśli cierpisz na cho roby serca, nim zastosujesz kurację, skonsultuj się z lekarze

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 18 marca 2013 (09:21)

    Jest niezwykle bogaty w wit C. Już jedno warzywo pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Napar z nasion przeciwdziała zaparciom i wzdęciom. Pół łyżeczki nasion zalej szklanką wrzątku, zaparzaj 15 minut. Wypij w ciągu dnia w 4 porcjach.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 18 marca 2013 (09:21)

    Pączki topoli dzięki związkom salicylowym, flawonoidom, olejkowi lotnemu, garbnikom działają przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgorączkowo, a także moczopędnie.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 18 marca 2013 (09:21)

    Gdy masz kłopoty z żołądkiem, męczą cię uporczywe wzdęcia albo nieżyt, spróbuj kuracji owocami jałowca.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 18 marca 2013 (09:21)

    Do Europy przywieźli ją w XVI wieku konkwistadorzy. Jednak jej historia jest dużo dłuższa.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 12 marca 2013 (13:07)

    Wiemy, że znany i doceniany był już 8000 lat temu. W Egipcie służył nawet jako środek płatniczy. W Grecji ząbek czosnku zjadali lekkoatleci przed zawodami, w Rzymie wierzono, że jedzenie go zwiększa sprawność żołnierzy. Jego skład przeanalizowano dopiero w 1944 roku. Co zawiera? Przede wszystkim jest bogatym źródłem związków siarki (m.in. allicyny). Zawdzięcza im charakterystyczny zapach, smak oraz swoje właściwości antybakteryjne i antygrzybi czne. Czosnek zawiera też sporo potasu, fosfor

    Czytaj więcej Komentarzy:0