Reklama
  • Czwartek, 25 kwietnia 2013 (16:09)

    Korzenie, kłącze i kwiaty tojadu mocnego zawierają substancje, które łagodzą wszelkiego rodzaju bóle, działają przeciwzapalnie i poprawiają nastrój. Niestety, ze względu na wyjątkowo silne działanie tej rośliny nie jest ona polecana do samodzielnego stosowania, ponieważ przedawkowanie jej może skutkować porażeniem mięśnia sercowego oraz problemami z układem oddechowym.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 25 kwietnia 2013 (11:51)

    Spożywamy ją na surowo, jako składnik sałatek. Pobudza trawienie, ma działanie uspokajające. Zawiera więcej witaminy C niż cytryna. A także wit. A, z grupy B i minerały.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 24 kwietnia 2013 (15:53)

    Masz wzdęcia, męczą cię wiatry? To znak nadmiernej fermentacji jelitowej.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 24 kwietnia 2013 (15:53)

    Napar z kolendry pomoże nam w walce z chorobami skóry. Na przykład z liszajami, opryszczką, a nawet z trądzikiem.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 24 kwietnia 2013 (15:16)

    Jej kwiaty zbieramy w kwietniu. Odwar i syrop z nich po magają przy zakażeniu dróg moczowych i zaparciach. Odwar: łyżkę kwiatów zalej szklanką wrzątku, gotuj 3 min. Pij po pół szklanki dwa razy dziennie. Syrop: zagotuj odwar z kwiatów i syrop z cu kru (w propo rcji 1:3). Pij po łyżce kilka razy dziennie.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 19 kwietnia 2013 (13:05)

    Wśród zieleniejących ździebeł trawy wypatrzeć już możesz białe stokrotki i barwne fiołki. Zerwij kilkanaście kwiatków, zalej 1 szkl. wrzątku. Po 20 min wypij herbatkę, która dostarczy organizmowi mnóstwo energii! Kwiatki możesz też zjeść na surowo, np. w sałatce.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 17 kwietnia 2013 (09:50)

    Wypróbuj ekstrakt z karczocha. Kupisz go w aptece w postaci kapsułek. Usprawnia pracę jelit i znakomicie regeneruje wątrobę, zapobiegając jej stłuszczeniu. Obniża także poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu chroni przed miażdżycą i chorobami serca.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 17 kwietnia 2013 (09:50)

    Napar z korzenia tej rośliny zaleca się przy braku apetytu, wzdęciach, niestrawnościach. Łyżeczkę suszonego korzenia (lub gotową saszetkę) zalać szklanką wody i gotować 2-3 minuty. Odstawić na kwadrans. Wypić kilkanaście minut przed posiłkiem.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 17 kwietnia 2013 (09:49)

    Fenkuł włoski to inaczej koper włoski, który należy do tej samej rodziny co koper ogrodowy, marchew, seler czy pietruszka.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 17 kwietnia 2013 (09:49)

    Cycero pisał: „Kto rozumu nie używa, ten go straci... Starcy zachowują sprawność umysłu, jeśli zachowują swoje zainteresowania”. To o czym wiedzieli już starożytni, potwierdzają badania naukowe. Tylko systematyczne stymulowanie aktywności umysłowej chroni nas przed kłopotami z pamięcią. Obecnie psychoterapeuci w terapiach otępienia stosują tzw. jogging mózgowy. Polega on na ćwiczeniach językowych, np. ćwiczeniach płynności wymowy i łączeniu wyrazów.

    Czytaj więcej Komentarzy:0